Acadia National Park in Maine

Ben je in de buurt van Boston dan is een kampeer/autorit naar omringende staten zeker een must. Vooral in de herfst én vooral naar Maine. Hoog op ons to-do lijstje stond Acadia National Park. Het enige nationale park aan de noordoostkust van de VS, op zo’n 4 uur rijden van Boston. Dat de natuur hier prachtig kan zijn laat Acadia zeker zien. 10+ dingen die je er kunt doen.

Als er bezoek langskomt kiezen we samen zorgvuldig uit wat zij, maar ook wat wij nog graag willen zien. Het was niet moeilijk om Roy en Marieke te enthousiasmeren voor Acadia National Park (Echt, Google maar, of scroll naar beneden). Tijdens hun vakantie in september maakten we een 3-daagse trip naar het park, dat zo’n twee derde van Mount Desert Island voor de kust van Maine bevat.

Rijd de Park Loop Road

Acadia map lianneschrijft.nl

3 dagen is natuurlijk niet erg lang. Het fijne is echter dat je veel in Acadia per auto kunt doen. Zo is er de Park Loop Road die direct het grootste en mooiste deel van het park beslaat. De 27 mijl (43 km) lange route start bij het Hulls Cove Visitor Center en voert je langs de kust, meren en bergen en heeft verschillende overlooks. Ook zijn er wandelroutes, stranden waar je mag zwemmen en campings langs de route. Let wel op: de weg is éénrichting met maar een klein stukje tweerichting. Wil je langs een punt en mis je dat, dan is er geen mogelijkheid om terug te keren. Het gehele rondje rijden duurt zo’n 2 uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van de stops die je maakt. De weg is overigens niet het hele jaar open, van december tot half april zijn de meeste stukken gesloten. Meer informatie over wegafsluitingen en de bustijden van de ‘Island Explorer’ in de zomer vind je hier
Acadia coast lianneschrijft.nl


Ervaar Thunder Hole
thunder loop acadia national park
Eén van de stops langs de loop is de Thunder Hole. Klinkt als een leuke achtbaanattractie en het is ook best spectaculair. In feite is het een natuurlijk gevormde inham waar water met grote kracht omhoog wordt gestuwd. Aan het einde van de inham bevindt zich een kleine grot. Wanneer lucht en water er samen komen geeft het een donderend geluid en heeft het water de vrijheid om omhoog te spuiten. Een leuke uitdaging voor fotografen om het water op z’n hoogtepunt te fotograferen. Je kunt dicht bij het water staan, met natuurlijk het risico dat je kleddernat wordt. Vooral voor kinderen erg vermakelijk. Denk dus aan een poncho wil je ze enigszins droog de auto in krijgen.
Thunder Hole Acadia national ParkHet water kan tot 13 meter omhoog spuiten


Beklim Cadillac Mountain
De hoogste berg in het park maar ook die van de oostkust van de VS is Cadillac Mountain. De berg van 1530 ft/466 m hoog heeft verschillende hike routes, van medium tot moeilijk. Wij liepen de medium North Ridge Trail naar boven en daalden af via de rotsen langs de uitdagende Gorge Route. Voor gemiddelde hikers goed te doen. De weg naar boven is 4.4 mijl/7 km, is niet te stijl en heeft prachtige uitkijkpunten. Het grootste gedeelte loop je over grote rotsplaten waardoor je een vrij uitzicht hebt richting Bar Harbor.
Cadillac Mountain Acadia

Eenmaal boven op de berg wordt je het natuurgevoel een beetje ontnomen door de honderden mensen die per auto of bus naar boven zijn gekomen. Want dat kan hier natuurlijk ook. Terwijl je lopend onderweg amper mensen tegenkomt en het uitzicht ook echt noemenswaardiger is. In de tijd dat jij op de berg bijkomt en een bammetje eet, verdringt de rest zich op één van de wandelpaden voor die leuke selfie of groepsfoto. Hashtag fitgirls. Wel fijn: je kunt even naar de wc en iets kopen in de giftshop op de berg.Gorge trail cadillac mountain
Via de rotsen en trappen op de Gorge Route naar beneden klimmen was vooral erg gaaf. De gorge (kloof) loopt aan de oostkant van de berg tussen Cadillac Mountain en Dorr Mountain in. Het pad heeft naast wat klimwerk over rotsplaten ook (natuurlijke) trappen en loopt lang een klein riviertje. Zelf ben ik blij dat we deze niet naar boven namen! Over beide routes deden we 2 tot 3 uur.
Gorge trail cadillac mountain


Bezoek Bar Harbor

Gauw weer het dorpje in voor een burgertje. Bar Harbor kun je niet missen en voorziet in veel ho- en motels. Het dorpje is een echt vissersdorpje met een mooie haven, uitzicht op eilanden en leuke restaurantjes. Mocht je er zijn; wij aten enorm lekker bij McKays Public House op Main Street en Bar Harbor Lobster Company voor lunch.

Bekijk Bass Harbor Head Lighthouse
De enige vuurtoren van Mount Desert Island ligt op het meest zuidelijke punt van het eiland en is geopend in 1858. Er is een pad dat naar de kust leidt met een mooi uitzicht op de kliffen en de vuurtoren. Ook kun je de vuurtoren zelf van dichtbij bekijken. Het pad naar de zee hadden wij even gemist en ik vond het bekijken van de kleine vuurtoren met privéhuis een beetje een deceptie.

Rijd mooie routes
Van en naar Acadia kun je natuurlijk via de grootbaans snelweg 95, leuker is het rijden via een ‘scenic route’. Daar heb je er in New England veel van en de Coastal Route Highway 1 is er zo één. Langs de kust kom je door veel mooie plaatsjes en vind je voldoende authentieke restaurants.
Camden, Maine, lianneschrijft.nl

Ga shoppen
Ook shoppen kan in Bar Harbor en onderweg in Maine. Mijn aandacht trekt vooral de antiekzaken waar vaak duizenden spullen staan uitgestald.

 

Niet gedaan, wel heel leuk:

Zonsopgang in Acadia

Vanwege de meest noordoostelijke ligging is vanaf Cadillac Mountain als eerste in Amerika de zonsopgang te zien. Hoewel dit maar voor de helft van het jaar waar is; van half maart tot half oktober is de eer aan een andere berg vlak bij de Canadese grens. Desalniettemin is het een prachtig plaatje:
sunset acadia national parkIn juni komt de zon ongeveer op om 5 uur in de ochtend en sta je met 100 tot 200 mensen op de berg. Een andere favoriete plek is Ocean Drive, waarvan men zegt dat de rotsen een prachtige gloed afgeven in de ochtend. De foto is gemaakt door Jan Heijdra, die alle 59 nationale parken van de VS aan het bezoeken is. 

De meren
Acadia heeft 26 meren, waarvan de meeste verstopt tussen de bergen. De meest bekende zijn Jordan Pond (foto), Long Pond, Eagle Lake, Echo Lake en Seal Cove Pond. Op de grote meren zijn boten toegestaan, maar zwemmen mag er niet.
jordan pond acadia national pak
Tip 1: Rond Jordan Pond ligt een aangeraden natuurpad van ongeveer een mijl met smalle bruggetjes en mooie natuur.
Tip 2: Aan Jordan Pond liggen de ‘Bubbles’; twee bergen van 265 en 233 meter hoog die je een prachtig uitzicht geven over het meer.
Tip 2: Het park heeft verschillende gebieden waar je vogels kunt spotten. Zo zijn er nesten met slechtvalken rond Jordan Pond en zijn er o.a. adelaars, haviken, reigers en visarends te zien in het park. Er zijn diverse uitkijkpunten en programma’s, zoals het dagelijkse ranger programma van 9 tot 2 op Cadillac Mountain.
Tip 3: Het Jordan Pond House restaurant is erg populair, zelfs onder celebrity’s en voormalig presidenten. Een eeuw oude traditie is de ‘afternoon tea & popovers’ in de tuin van het theehuis.

Isle au Haut
Voor de kust van Acadia ligt het eiland Isle au Haut. Er gaat een dagelijkse ferry vanaf Stonington naar Isle au Haut. Op het eiland kun je hiken (29 km aan wandelroutes), fietsen (8 km verhard, 11 km ruig pad) en zelfs kamperen. Er zijn vijf kampeerplekken ’s zomers op de Duck Harbor Campground. Een korte hike brengt je naar de top van de Duck Harbor Mountain van waar je een mooi uitzicht hebt op de oceaan, Acadia park en de rotskliffen van het eiland. Wil je trouwens niet op het eiland maar in het park kamperen: in totaal huisvest het nationale park vijfhonderd kampeerplekken.
isle au haut

De Beehive trail
Dit wandelpad is één van de meest open trails van het eiland. De Beehive is een rots vlakbij Sand Beach die wel wat klauteren vergt. Het uitzicht moet echter spectaculair zijn. Het pad is 1,5 mijl lang en duurt ongeveer een uur.
Beehive trail Acadia

Tja, ik kan doorgaan over al het mooist dat Acadia te bieden heeft. Duidelijk is dat je het park kan blijven bezoeken om alle wandelroutes en mooie uitzichtpunten te ervaren.

Afbeeldingen: Thijs Koorman, Google images, Jan Heijdra, James Kaiser

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *