Boston here we come!

Wow, een baan in Boston. Once in a lifetime zeg maar, maar ook enorm spannend. Samen het avontuur aangaan en een leven opbouwen in Amerika. We gaan het doen, zeiden we in juli 2015 tegen elkaar. Vervolgens waren het hele mooie – we zijn getrouwd, Thijs is gepromoveerd! − maar ook lange maanden tot ons vertrek in april 2016. Lees mijn eerste blog over de voorbereidingen.

September 2015: wat een vragen
Welk visum krijgen we nou? Moeten we die tegelijkertijd aanvragen? En zo’n gesprek bij de ambassade, hoe werkt dat? Zal je zien, heb ik niet alle papieren bij me. ­ ‘O ik dacht dat dat niet hoefde? Oeps’. Thijs in zijn eentje vooruit. Ik nog drie maanden wachten op het visum. Zoiets.

En als we eenmaal in Amerika zijn. Zonder hebbe en houwe. Nog geen social security number, hoe komen we dan aan een bankrekening? En zijn we dan wel verzekerd? Mogen we wel een auto kopen, een huis huren, een internetaanbieder kiezen zonder deze nummers? En we mogen dus geen creditcard omdat we nog niet genoeg schuld hebben afbetaald. Sinds wanneer is een schuld hebben goed?

Oké en dan heb ik dus een werkvergunning nodig, daarna mag ik pas een social security number? Voor die tijd ben ik dus eigenlijk niemand. Hoe zit dat met de belasting? In Nederland een biljet invullen, in Amerika federal tax betalen én state tax. En dan werk ik ook nog eens freelance voor Nederland (check: eerst nog even langs de Kamer van Koophandel en naar de Belastingdienst). En hopelijk wanneer ik die werkvergunning na drie maanden krijg een leuke job in Amerika. Vergeet ik vast weer een belastingformuliertje. Hupsakee, vijfduizend dollar armer. Had je maar beter de kleine lettertjes aan de achterzijde van formulier vijf moeten lezen.

Man wat een vragen. En dat allemaal een half jaar voor vertrek. Het liefste ga ik nu, en kom ik nú achter al die regeltjes, al die formulieren en alles wat fout kan gaan. Niet nu afvragen, straks meemaken.

De eerste stappen zijn gezet: we hebben ons vertrek aangekondigd. We zijn in ondertrouw gegaan en stappen op 1 december echt in het huwelijksbootje! De eerste koffers zijn gekocht, de eerste kleren in vuilniszakken naar het Oostblok. En we hebben zelfs onze eerste boeking volgende zomer. Logées in augustus, yay! In ons, vast veel te dure, huis in Boston. Dat we eerst nog even moeten zoeken.

Maar straks zijn we expat-experts, toch? Mag ik een huis inrichten, leuheuk! Logees rondleiden. Nieuwe mensen ontmoeten. Werken. Naar Meetups en borrels. Nieuwe restaurantjes ontdekken. Veel pancakes, donuts en hamburgers eten. Refills tot ik geen koffie of mierzoete limonade meer kan zien. Sneeuwschuiven in de winter, aan het strand of op het water in de zomer. Fietsen langs de Charles River. Uitjes naar New York. Of naar Canada. Wat kijken we ernaar uit!

Foto: Thijs Koorman

Share This: